Kärlek till musik

Vår kärlek till repetitiv musik

Detta kan framstå som ett nytt fenomen tack vare musikstilar som rave och dubstep där det i mångt och mycket handlar om att lyssna till ett “beat” som upprepas konstant. Men musik är repetitiv, vi älskar rytmen som följer med repetition. Hjärnan älskar när samma saker händer om och om igen eftersom det inte tvingar oss att anpassa oss efter nya intryck hela tiden. Av samma anledning som vi fastnar i en vana, såsom att slappa på soffan, har många en hatkärlek till loopad musik.

Spel

Inom spelbranschen ser vi detta tydligast. Gå in på Svenska Casino och välj en av deras recensioner. Klicka in och testa gratisversionen, lyssna på musiken. Det är samma slinga på repeat. Du har säkert minnen från barndomen när du spelade Super Mario eller PacMan. Du blev aldrig irriterad på musiken, eller hur? Den fastande på hjärnan men man kan spela i flera timmar till samma musik utan att tröttna.

Ett repetitiv stycke i spel behöver inte ens skapas av riktiga instrument för att vi ska uppskatta det. Det finns personer som mer än gärna lyssnar på soundtracket till gammal 8-bitarsspel och gillar det. Här får man också addera en dos nostalgivärde men det tyder på att musiken kan till och med vara datagjord och vi gillar den. Lyssna exempelvis på bakgrundsmusiken till Sonic 2:

Popmusik

En del personer klagar på att all popmusik låter likadant och består av bara 4-5 olika toner. De har till viss del rätt. Sedan 1900-talet har popmusik blivit allt mer repetitiv och samtidigt har dessa artister sålt fler biljetter än någonsin tidigare. Fenomenet dyker också upp i årets sommarlåt och schlagerlåtar, musik som lätt sätter sig på hjärnan blir populärare och lätt att komma ihåg. I videon nedan kan du höra en mer utförlig förklaring om hur man tolkar repetitiv musik: