Musik & kärlek

Hur musik och kärlek går hand-i-hand

I USA kallar man det to serenade. I Sverige heter det att ge serenad.

Faktum att musiken spelat, och fortsätter att spela en oerhört stor roll inom kärleken undkommer ingen människa. Nästan alla vet om detta redan som barn efter att man har sin första kärlekslåt på radio eller på TV, eller numera på Internet. Att musik och kärlek går hand-i-hand på det vis de gör är ingen överraskning för någon och detta har varit fallet i millennium, kanske till och med sen människans första dag på jorden. Att sjunga för sin älskade eller att dansa för dem är oerhört vanligt och något som sker inom alla kulturer.

En intressant fråga är varför? Varför just musik och vad är det som får musik att ha den effekt den har på människor? Varför är en bra låt ett tecken på kärlek?

Vad är det som får en låt att utstråla kärlek?

Känslan av kärlek omfattar en massa känslor som jag inte ens ska försöka förklara. Vi vet alla vad ”kärlek” betyder för oss, dock.

En låt som väcker dessa känslor är således en låt av kärlek. Vad som räknas som kärlek skiljer sig dock från människa till människa, och från kultur till kultur. Vi alla känner känslan, men vad känslan innebär är det inte lika klart. För vissa betyder känslan kanske ett gemenskap med någon annan. Vissa kanske endast känner kärlek för ett kön medan andra för ett annat. Några kanske känner kärlek som ett beskyddande och således älskar den person som står upp för dem, skyddar dem. Känslan är olika från människa till människa men en låt som väcker dessa känslor, den låten är kärleksfull.

Kärlekens evolution genom tiderna

Idag använder många sig utav hemsidor som optimal blueprint eller diverse forums för att lära sig knep och tricks på hur man kan stöta på andra människor och visa intresse. Onlinetjänster som Tinder och Match finns också för den som önskar dejta direkt på nätet och på så vis spara en massa tid på barer och dylikt. Dessa tjänster är väldigt smidiga och de kommer fort till saken. Man fyller i sina intressen och visar därefter en bild på sig—gillar någon annan det de ser så blir det helt enkelt en match. Kunde inte vara enklare.

Detta var nästintill omöjligt förr i tiden. Tidigare spelade så många olika faktorer roll när det kom till att hitta en partner.

Först var det attraktionen. Sällan var det två personer som gifte sig och blev livspartners genom simpel attraktion. Istället var det många sociala påfrestningar, mycket politik, man behövde inte bara övertyga individen i fråga utan även deras föräldrar, familj och större släkt eller sociala umgänge. Av den anledningen var det oftast föräldrarna som valde livspartners eller så valde man denna redan i ung ålder och kunde växa upp tillsammans och definieras av varandra.

Det sägs att det var mitten av 1800-talet där dessa sociala normer kom att ändras lite och vidare under 1900-talet har vi sett stora ändringar på detta. Andra halvan av 1900-talet friade upp människor ännu mer och nu med Internet så dejtar folk varandra lite höger och vänster, som de vill.

Denna effekt och förändring kommer bara att fortsätta. En sak som varit universal trots alla förändringar dock är självaste musiken. Musiken kommer inte gå någonstans utan oavsett vad som händer så kommer musik alltid att spela en stor roll i kärlek och kommer fortfarande användas för att utstråla just den känslan—oavsett vad den betyder för var individ.