Musikblogg

Sidor man kan hitta ny musik hos

Något alla musikentusiaster har gemensamt är den eviga jakten på ny och spännande musik. Spotify, Apple Music, Tidal och andra musiktjänster har försökt besvara användares behov av ny musik genom att införa funktioner i respektive tjänst som ”Radio”-funktionen, där man via en låt kan skapa en radio-station direkt i appen som spelar liknande låtar, vilket hjälper en att hitta ny musik man tidigare inte hört. Alla stora musiktjänster har även en ”liknande låtar”-funktion som hjälper en att hitta låtar som är lika ens favoritlåtar.

Det är dock just den eviga jakten på ny musik som alla musiktjänster försöker besvara då i princip varenda musik-fan letar konstant efter ny musik, och att kunna besvara detta behov kan vara avgörande i vilken musiktjänst användare väljer.

Det är idag via streamingtjänster de flesta hittar ny musik via, dock så finns det alternativa metoder man kan använda sig utav för att hitta ny musik som ingen tidigare hört. Via streamingtjänster kan man hitta musik som man själv inte tidigare hört, men det behöver inte betyda att låten är ny eller okänd — bara att man själv inte hört den. För att verkligen hitta ny musik kan man prova något av följande knep.

SoundCloud

SoundCloud är en tjänst som startade som en hemsida men nu även finns i app-format. Dock så är hemsidan fortfarande det populäraste sättet folk använder sig utav tjänsten.

Artister kan ladda upp sin musik på SoundCloud och således få spridning bland nya lyssnare som ”följer” dem, precis som vilket annat socialt medium som helst. Artistens följare får en notis om att en ny inspelning laddats upp (och denna kan vara allt ifrån en ny låt till ett avsnitt av låten), och så kan de lyssna på låten, direkt från artisten, innan någon annan hör det.

SoundCloud är populärast när det kommer till att få spridning för nyblivna artister samt även hitta ny musik för musikälskare. Folk som driver radiostationer eller musik bloggar brukar ofta följa olika artister på SoundCloud och hitta nya artister via just denna tjänsten. Det är här de flesta hittar den nya musiken som man sedan hör på Spotify och andra tjänster i andrahand.

YouTube

En annan populär plattform som mest används i hemsideformat idag är självaste YouTube. Letar man efter ny musik så är det bästa, även här, precis som SoundCloud, att följa olika artister samt scouters som letar efter nya artister och således få den nyaste musiken direkt i ens prenumerationer-fält på YouTube.

Det populäraste sättet folk hittar nya artister via YouTube är genom att följa s.k ”radiokanaler” som laddar upp ny musik på löpande basis. Då ofta musik som man tidigare inte hört, och så en speciell typ av musik som ofta reflekteras på kanalens namn, beskrivning och mer. Så gillar man country-musik till exempel så finns det country-kanaler som laddar upp ny country musik löpande och så kan man få det senaste och hetaste inom just country direkt på sin prenumerationsflik via YouTube.

Detta är mitt go-to sätt att hitta ny musik. Dock så använder jag självklart också Spotify som min streamingtjänst där jag har all musik och så även hittar ny musik via radiostationer eller ”liknande artister” funktioner. Men YouTube och SoundCloud är två väldigt underskattade metoder att hitta ny musik och för den som önskar hitta det absolut senaste så är dessa två definitivt två alternativ att överväga.

Starta en egen blogg för musik

För den som önskar starta en egen blogg som listar ny musik så är det bara att börja här: https://hittawebbhotellet.se/. Utöver ovanstående hemsidor och tjänster så finns det idag även oerhört många bloggar på nätet som inte bara bloggar om musik men även om nya artister samt listar nya låtar man inte tidigare hört. Om man önskar starta en sådan blogg, eller hemsida, så är det bara att börja då man inte kan ha för många sådana bloggar! Börja helt enkelt med att köpa ett webbhotell och sätt sedan upp en hemsida och så är det bara att köra!

Via sociala medier kan man idag få spridning och på så sätt sprida sin blogg och få nya, organiska läsare. Aldrig har läget för nya bloggar varit som det är idag, så ta vara på det och starta en blogg idag medan det fortfarande är såhär enkelt!